Koji si tip studenta u zavisnosti od toga gde živiš u Beogradu

Zanimljivosti

Koji si tip studenta u zavisnosti od toga gde živiš u Beogradu

Ponekad nije teško uočiti da postoje sličnosti između dela grada u kojem živiš i nekih osobina koje pokupiš. Saznajte gde pripadate u zavisnosti od toga da li ste hipster, navijač, umetnik, budući mladi profesionalac ili neko ko jednako vremena provodi u teretani i u čitaonici. 

Dorćol Menhetn za hipstere – prirodno stanište brada, bicikala i berbernica 

Jedan od najstarijih delova grada, gde su se nekada susretale četiri različite kulture – srpska, turska, austrougarska i dubrovačka, sada je poznat kao urbani deo grada gde ćete u svako doba dana moći da naletite na kafiće pune studenata. I dan danas je Dorćol neka vrsta raskršća, samo što sada putevi vode na četiri strane hrono restorana, kraft piva, berbernica sa klupskom muzikom i ručno pravljenih dizajnerskih komada odeće koji koštaju kao jedna mesečna kirija. Dakle, ukoliko vam brade i platneni cegeri nisu otkrili misteriju do sada, na Dorćol ideš da živiš ako si hipster.

Vračar historical – mesto za mlade profesionalce i buduće doktore 

Na Vračar ćete, nadamo se, ređe ići do studentske poliklinike, a češće ići da kafenišete u prelepim baštama kafića kojih ima na svakom koraku. Ovaj, nekada najlepši deo Beograda, je danas krcat automobilima i višespratnicama. Ali u njemu se i dalje zadržao duh starog Beograda, pa ćete ovde često sresti studente koji obilaze Muzej Nikole Tesle i šetaju Krunskom ulicom. Istovremeno, ovde ćete sresti i studente koji vole nešto mirniji provod, pa će često okupirati bašte kafića i diskutovati o velikim idejama i velikim izazovima. Kako je Medicinski fakultet relativno blizu, u okolini Hrama Svetog Save često možete videti ponosne studente u belim mantilima kako prave predah od predavanja i 12 sati učenja, dnevno.

Autokomanda – crno, crveno, beli svet 

Kako je stadion FK Partizan u blizini Autokomande, a ovaj deo grada odlično povezan sa skoro svim delovima Beograda, često ćete čuti ponosne studente – navijače kako žive baš u ovom kraju. Za vreme derbija u ovom delu grada često nastane saobraćajni kolaps, pa zato i ima smisla živeti na nekoliko minuta od stadiona. Isplati se i kada su koncerti u pitanju. Za ovaj kraj će se odlučiti i fanovi Crvene Zvezde, s obzirom na to da je „Marakana“ relativno blizu. Ne kažemo da je ovo „navijački“ kraj, ali ukoliko volite fudbal, sigurno će vam biti lepo ovde.

Blokovi, Bruklin i bezbednost na prvom mestu 

Dešava se ponekad da se studenti odluče i za Novi Beograd, a da već ne žive u Studenjaku. To su mahom misteriozne ličnosti koji su se u još misterioznije blokove doselili da bi svuda išli biciklom, divili se arhitekturi, pronašli novu ekipu iz kraja (jer je stara ostala u rodnom gradu) i počeli aktivno da se bave amaterskim hip-hopom. 

Bulevar Umetnosti – mesto konstrukta i paradigme 

Deo Beograda oko Bulevara Umetnosti, Milutina Milankovića, Španskih boraca i Omladinskih brigada, u budućnosti će studentima biti asocijacija za poslovne zgrade od čelika i stakla gde će veliki broj njih raditi. Dok su studenti, ovo mesto će pamtiti po projekcijama filmova, druženju sa raznim tipovima studenata i profesora FDU i pamtiće ga kao meseto gde su se prvi put susreti sa niche kinematografijom C produkcije alternativnog češkog filma.

Zemun – grad za sebe i mesto gde se dobro jede  

Kada započnu svoju veliku karijeru izlazaka u Beogradu, studenti će neminovno posetiti i brojne pabove i splavove na vodi na Keju oslobođenja, jednostavno poznatom kao Zemunski kej. Ovaj deo grada je zaista predivan za život, nešto zahvaljujući staroj arhitekturi, ali najviše zahvaljujući Dunavu. Ovde ćete verovatno sresti zaljubljenike u istoriju i hrabre momke koji ne veruju stereotipima, koji mogu da nađu vremena za čitaonicu i za teretanu, ali i mesta za duplu pljeskavicu u Bulevaru gladnih.

Dragi naši studenti, ukoliko se niste pronašli ni u jednom tipu, ništa ne brinite. Ceo ovaj tekst je samo proizvod šale, zabave i malo kulturoloških stereotipa koje ćete i sami otkriti tokom vašeg života u glavnom gradu. Ukoliko još niste pronašli stan u Beogradu trk na naš sajt i podesite pretragu prema delu grada koji vas zanima, tj. kojem pripadate.