Vodič kroz Skadarliju

Šta pruža Beograd?

Vodič kroz Skadarliju

Skadarlija, beogradska boemska četvrt, je bila i ostala jedno od najpopularnijih mesta za izlaske. Zbog blizine pozorišta Skadarliju su krajem 19. veka često posećivali glumci, pisci, i slikari. Početkom 20. veka Skadarlija je postala centar kulturnih dešavanja. U kafanama su se pisale drame, knjige, pesme, Đura Jakšić je u Skadarliji i živeo, a neretko su se ovde osnivali klubovi, udruženja i sindikati. Unikatni boemski šarm, kaldrma i kafane su do današnjeg dana zadržale duh starog Beograda. Pored tradicionalnih restorana i kafana u Skadarliji možete pronaći i restorane internacionalne kuhinje i moderne barove. Tako da ne treba da vas iznenadi što ćete pored kariranih stolnjaka i raspevanih tamburica imati priliku da uživate i u modernoj muzici i raznobojnim koktelima. Upravo je ovaj spoj starog i novog to što Skadarliju čini posebnom. Mnogi u Skadarliju dolaze samo zbog hrane i usluge - njih ćete uglavnom videti u vreme ručka. Drugi pak u pravom boemskom duhu ovde dolaze zbog kafana i druženja. U Skadarliji možete pronaći najrazličitije tipove – od boema, pa do gurmana, do onih koji jutarnju kafu piju baš ovde. Da li možda možete sebe da pronađete u nekom od tipičnih posetilaca Skadarlije?

I Gurmani 

Gurmani cene nastojanje da se očuva tradicija. Oni se zalažu za očuvanje starih kafana, kariranih stolnjaka i jela od mesa koja ne biste mogli sami da napravite kod kuće. Njih možete sresti u bašti Dva Jelena, videti ih kako pevuše u Tri Šešira ili naručuju još jednu porciju škembića u Zlatnom Bokalu. Skadarlija je poznata po jelima od mesa, specijalitetima na kajmaku i neizostavnoj šopskoj salati. Pravi gurmani biraju Skadarliju jer znaju da ovde mogu da očekuju zagarantovani kvalitet i uvek prijatnu atmosferu. Oni koji vole srpsku kuhinju mogu da izaberu apartman u Beogradu u blizini najboljih restorana. Svi koji se odluče za smeštaj u samoj Skadarliji moći će da iskoriste neke od ponuda dana i da posete ove restorane u vreme ručka.

II Boemi  

Boemi znaju da karirani stolnjaci izgledaju najbolje kada su ukrašeni čašama. U Putujućem Glumcu ćete redovno videti (a, i čuti) raspevane grupe ljudi koji svakog vikenda nalaze povod za slavlje. Šešir moj i Tri Šešira redovno okupljaju one kojima kafana služi za razgovor, razonodu i razmenu ideja. U Dva Jelena se uz jelo i piće naručuje i pesma. Pravi boemi neće provesti veče sa mobilnim telefonom u rukama, fotografišući svaki trenutak, već će se prepustiti čarima dobre hrane i pića i veseloj pesmi. Boemi često u Skadarliji proslavljaju važne datume, godišnjice i rođendane. Ovde možete videti proslave godišnjica mature ili braka. Ukoliko i vi dolazite da proslavite neki jubilej, izaberite stan na dan u centru Beograda.

III Moderni boemi 

Veliki broj mladih i starijih bira Skadarliju kao početno mesto za „zagrevanje“ pred grad. Pri samom početku kaldrme pronaći ćete Šikaricu, mesto sa velikom baštom gde možete popiti pivo i uživati u kvalitetnoj muzici. Preko puta se nalazi Casablanca Pub gde možete probati nekoliko vrsta rakije. Rakija se služi i pije na ulici iz malih čaša ili epruveta i u svojoj ponudi ima i liker varijante od maline i jagode. Pri kraju ulice nalaze se Kaldrma bar - mesto za moderne boeme koji vole nešto savremeniju muziku. Tu možete naći veliki izbor piva i koktela. Kako ovi moderni „boemi“ ipak ne uživaju samo u piću, nego i u hrani, njima su specijalno zanimljivi fast food restorani u blizini Skadarlije koji rade celu noć. Najpoznatiji među njima jeste Skadarlijska Kobasica - mesto okupljanja onih koji se vraćaju kući iz provoda ili u provod tek idu posle ponoći. U blizini možete pronaći apartman za troje gde možete odmoriti posle burne noći.

IV Zaljubljeni

Pored toga što je sedište zabave i hedonizma, Skadarlija ima i poseban romantični duh. Delom je to zbog kaldrme, fontane, uličnih svetiljki i pesme tamburaša, a delom zbog zaljubljenih koji šetaju držeći se za ruke. Ovde možete videti lepo obučene devojke koje štiklama prkose kaldrmi, prodavačice ruža koje uglavnom prilaze parovima ne bi li momak kupio ružu po tri puta većoj ceni, i konobare koji iznose sveće na stolove kako bi upotpunili atmosferu. Ukoliko ste se odlučili za romantični izlazak u jednoj od legendarnih Skadarlijskih kafana, predlažemo smeštaj za dvoje u blizini.

V Jutarnji tipovi 

Na početku kaldrmisanog dela ulice naići ćete na par kafića i barova gde možete popiti jutarnju kafu. Ovde će vas uvek čekati novine, espreso kakav želite ili domaća kafa sa ratlukom. Jedno od najpopularnijih mesta za ispijanje kafe je Familija – bar okupan suncem i uvek sveže okrečen u belo. Vikendom se kafe piju u bašti Red Bar-a, dok se s kafe prelazi na doručak u bašti Malog Vrapca. Na kafu pre pijace možete otići i u Veliku Skadarliju. Bajloni pijaca je neizbežna ukoliko želite da kupite sveže voće i povrće. Ukoliko ste prethodnu noć išli u provod, prelažemo da iskoristite jutro za kafu u nekoj od bašti kafića, ili da kafu popijete na terasi sa pogledom na Skadarliju

Ukoliko ste u potrazi za modernim i prijatnim smeštajem u centru Beograda, pogledajte našu celokupnu ponudu apartmana za dnevno izdavanje. Možete povoljno iznajmiti stan na dan za dvoje, ili veći broj ljudi. Stan na dan je idealno rešenje za one koji žele privatnost, luksuz ili pak ekonomičnu alternativu za veći broj ljudi.