Saveti za kreditne kupce - Šta vas sve čeka kada kupujete stan na kredit?

Pravni saveti

Saveti za kreditne kupce - Šta vas sve čeka kada kupujete stan na kredit?

Traženje novog doma je vrlo zabavan proces. Naročito ako u tome imate podršku kvalitetne agencije za nekretnine. Podizanje stambenog kredita i plaćanje nekretnine baš i nije. Finansijski vrtlog kupovine stana na kredit lako može da radost zbog rešavanja stambenog pitanja pretvori u pravu noćnu moru. Uvuče vas u procente, rate, valute i razne druge zastrašujuće pojmove, toliko da zaboravite pravi smisao procesa.

Međutim, ovaj proces može biti daleko lakši ako se blagovremeno pripremite na neophodne korake, kao i moguće poteškoće koje vas očekuju. Kao i u svakoj drugoj sferi, i u svetu nekretnina je znanje najbolja podrška i vaša prečica ka uspešnoj kupovini stana. A ko ima više znanja (ali i volje da ga sa vama podeli) nego iskusni licencirani agenti?

Dobar agent za nekretnine pomoći će vam da lakše prođete kroz ceo proces i biti vaš glavni adut u ovoj "partiji realnog Monopola". Osim što će vam pomoći da izaberete najbolju nekretninu za sebe, agent je i nezamenjiv savetnik za svakog novopečenog kupca koji pokušava da shvati kako ovaj složeni i vrlo često mukotrpni poduhvat funkcioniše.

Stoga je naš prvi i osnovni predlog: angažujte agenta za nekretnine.

“Želim da moje znanje kupci koriste u svakom trenutku i za svaki aspekt procesa kupovine stana i dobijanja stambenog kredita”, kaže Darko Luković, licencirani agent za nekretnine City Experta.

Kupovina stana na kredit je nalik trčanju maratona, neophodno je naoružati se strpljenjem i prelaziti sve tačke, korak po korak.

Da bi ste stekli uvid u to odakle krećete i čime raspolažete, prvo proverite svoju kreditnu sposobnost. U okviru ovog koraka, dobro bi bilo da otplatite sve postojeće kredite i ugasite sve kreditne kartice, pošto mogu da vam umanje iznos za koji možete da se zadužite.

"Nikada se ne kladite na samo jednog konja", kaže izreka. Obiđite više banaka i saznajte koja im je aktuelna ponuda. Takođe, tokom celog predprocesa, preporučljivo je ostaviti otvorene opcije saradnje sa nekoliko banaka. Tako ćete biti sigurniji da ćete dobiti stambeni kredit, a na kraju ćete se odlučiti za banku koja vam obezbeđuje najpovoljnije uslove.

Ne zaboravite da svi kreditni kupci moraju da obezbede novac za učešće. Učešće iznosi 20% od ukupne cene stana i u tu cenu je uračunata kapara. Takođe, kreditni kupci moraju da obezbede i novac za troškove obrade kredita i troškove za overu predugovora, ugovora i založne izjave kod notara.

Prilikom odabira nekretnine saznajte sve detalje od vlasnika koji je prodaju. Povedite računa o njenoj uknjiženosti, jer samo uknjiženi stanovi garantuju bezbednost ostvarivanja stambenog kredita. Ukoliko je u pitanju novogradnja neophodno je da minimalno 80% objekta bude izgrađeno. Naročito je važno da se dogovorite sa vlasnicama oko datuma i iznosa kapare kao dela učešća.

Nikako se ne upuštajte u manipulaciju udvojenih ugovora koja se nedavno pojavila na tržištu. Može vam zvučati primamljivo, ali osim što je nezakonito, ovo može imati dalekosežne posledice.

Hipoteka i hipotekarni krediti su termini koji kod velikog broja kupaca stanova izazivaju strah. Da ovo nije toliki bauk, najbolje će vam objasniti izabrani agent za nekretnine.

Stoga je naš finalni savet identičan prvom: angažujte agenta za nekretnine. Budite potpuno otvoreni u komunikaciji, odredite vaše granice i ograničenja, i ne gubite vreme gledajući stanove izvan vaših mogućnosti u nadi da će vlasnici korigovati cenu. Tako će ceo process biti maksimalno brz i efikasan, a vi ćete uz što manje stresa uživati u svom novom domu.