Izdavanje stanova studentima

Saveti

Izdavanje stanova studentima

Septembar i oktobar su rezervisani za novi početak školske godine i ovo je vreme kada potražnja stanova za izdavanje neverovatno raste. Ukoliko do sada niste izdavali stan studentima, pročitajte nešto više o ključnim stvarima na koje bi trebalo da obratite pažnju. 

Opremanje 

Znamo da je opremanje stana za vas dodatni trošak, ali to je zapravo investiranje u vašu nekretninu i zaradu. Ako izdajete stan za dva ili tri studenta, postarajte se da u njemu ima dovoljno ormana za odlaganje odeće, da svako ima svoj radni sto i da u stanu postoji osnovna bela tehnika. Ako ne možete da kupite nov nameštaj, dobra je ideja da iskoristite stari nameštaj, samo vodite računa da ne prenatrpate stan nefunkcionalnim stvarima koji samo skupljaju prašinu. 

Internet i kablovska 

Svakodnevni život i studiranje su nezamislivi bez interneta. Ako već nemate priključak u stanu, raspitajte se kod lokalnih operatera o uvođenju interneta. Ukoliko je vašim stanarima potrebna nešto brža konekcija, izađite im u susret i omogućite im da uvedu internet po želji. Samo, pogledajte koje je trajanje ugovorne obaveze, kako ne biste ostali sa velikim računom nakon iseljenja vaših stanara. 

Bezbednost 

Kako stan izdajete studentima koji nemaju mnogo iskustva u sitnim popravkama, postarajte se da su elektronski uređaji ispravni, da nema kvarova na instalacijama i da je u stanu baš sve kako treba. Ako nemate nova vrata sa modernim cilindrom ili sigurnosna vrata, razmislite o tome da promenite bravu i da novi set ključeva imaju samo vaši zakupci i vi. 

Depozit 

Većina agencija će vam preporučiti da uzmete depozit u visini mesečnog zakupa. Iako je mnogima na početku zaista izazovno da odvoje toliki iznos, depozit je jednostavno tu da pokrije eventualne troškove štete ili neplaćene račune ukoliko ih bude nakon završetka perioda stanovanja. 

Način plaćanja i posete 

Mesečni zakup studenti mogu da plaćaju na vaš račun, ali možda je bolje da se viđate lično jednom mesečno. Dogovorite se oko datuma i uvek se najavite nekoliko dana ili dan ranije da ćete doći u posetu u dogovoreno vreme. Nemojte nikada dolaziti nenajavljeni kako biste „proveravali“ vaše stanare. To će samo pogoršati odnose i stvoriti atmosferu nepoverenja. 

Ugovor o zakupu 

Sigurno ste čuli da mnogi izdaju stanove bez Ugovora o zakupu, ali jedini način da budete sigurni da će zakupac ispuniti sve svoje obaveze jeste da potpišete ugovor. U ugovoru možete definisati obaveze zakupca i vaše obaveze. Pored iznosa mesečnog zakupa, depozita, definisanja prava i dužnosti jedne i druge strane u ugovoru možete definisati i vaše odnose. Tako da ovde možete navesti da nećete dolaziti u stan bez prethodne najave, da zakupac mora da nadoknadi štetu koja nastaje usled namere ili grube nepažnje i sve što mislite da je važno. Takođe, ovde imate prostora da navedete razloge zbog kojih možete zadržati depozit. 

Zapisnik o primopredaji 

Pored Ugovora o zakupu, poželjno je da sastavite i Zapisnik o primopredaji gde možete napraviti popis inventara, tehnike i nameštaja i zapisati u kakvom se stanju nalaze. Na ovaj način štitite i sebe i zakupca, jer ukoliko se već dotrajala veš mašina pokvari znaćete da je zaista bila u lošem stanju kada se zakupac uselio. 

Sa nama je usluga sastavljanja Ugovora o zakupu besplatna, pa ukoliko se odlučite i na taj korak, znajte da možete da računate na nas. Izdavanje stana ne mora da bude stresan posao, naročito ako vas pronađu dobri stanari. Često se dešava da studenti ostanu u jednom stanu godinama, tako da će možda baš vaši budući stanari tu započeti i završiti svoje studije. Kažemo da će budući stanari pronaći vas, zato što je onlajn prezentacija vaše nekretnine u stvari ono što izdaje vaš stan. Ukoliko želite da ponudite vaš stan za izdavanje i da imate detaljnu medijsku prezentaciju nekretnine, pratite naše uputstvo i osigurajte sebi siguran prihod od zakupa.