Opštine Beograda

Opštine Beograda
Kako su novogradnje u Beogradu zaštićene od zemljotresa?

U razornom zemljotresu koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju, poginulo je više od 41.000 ljudi, dok je više od 80.000 povređeno. Zastrašujući snimci rušenja zgrada za nekoliko sati obišli su planetu, zbog čega se postavilo pitanje kvaliteta gradnje objekata. Nepropisno izvođenje radova, bez dovoljno armature, betona ili nekog drugog materijala, ali i nepripremljeno tlo, dva su moguća razloga rušenja grada u Turskoj, ocene su stručnjaka.

Opštine Beograda
Da li znate kako su pojedine opštine i krajevi u Beogradu dobili ime?

Postoje mnoge priče od kojih su neke samo pretpostavke, ali se svakome desilo da se zapita zašto je njegov kraj dobio baš to ime. Upravo zato, bavili smo se temom zašto su pojedine beogradske opštine dobile ime koje i danas nose.

Opštine Beograda
Opština Rakovica
Nekada ruralni deo grada, danas urbana periferija sa mnogo parkova, šuma i mesta za izlet i odmor. Ovo je glavni razlog zašto mnoge porodice upravo ovu beogradsku opštinu biraju za svoj dom. Ovaj podatak potvrđuju i brojke da je Rakovica sa 244 hektara pod šumom i 180 hektara pod javnim zelenim površinama.
Opštine Beograda
Opština Voždovac

Voždovac - južna kapija Beograda. Opština koja zauzima centralni položaj na prostoru Beograda i koja predstavlja jedinstveni spoj modernih stambenih naselja i zelenih oaza za mir, sport i odmor. Dobro povezana sa centrom Beograda, najčešći je izbor studenata Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka, ali i porodica koje žele da pobegnu od gradske gužve i ušuškaju se u neku od mirnih ulica podnožja Avale.

Opštine Beograda
Opština Čukarica
Oni koji su jednom živeli na Čukarici, retko se odlučuju da je napuste. To će vam reći najveći broj rođenih ili doseljenih Čukaričana od skoro 200.000 koliko trenutno živi na ovoj beogradskoj opštini.
Opštine Beograda
Opština Zvezdara
Opština Zvezdara je beogradska opština koja ima bogatu i zanimljivu istoriju i još zanimljiviju sadašnjost. Ona predstavlja grad unutar grada i urbanu oazu koja svakom stanovniku nudi sve što mu treba, pa nije neobično što veliki broj Beograđana, ali i onih koji dođu u glavni grad, odlučuje da živi baš na opštini Zvezdara.
Opštine Beograda
Opština Palilula

Opština Palilula je najveća beogradska opština koja predstavlja zanimljiv spoj urbanog sela, smeštenog u samom centru glavnog grada, i prigradskih i seoskih celina, što joj daje veoma poseban šarm. Ako se svemu tome pridodaju i duh i upečatljiva istorija vezani za ovaj deo grada, nije neobično što se veliki broj Beograđana i onih koji dođu u glavni grad, odlučuje da živi baš na opštini Palilula.

Opštine Beograda
Opština Stari grad
Centralna gradska opština čuva duh istorije grada i istovremeno predstavlja središte modernih gradskih dešavanja i nezaobilaznih turističkih atrakcija. Ako se na neki deo prestonice odnosi rečenica „Beograd, grad koji nikada ne spava“, onda je to definitivno Stari grad.
Opštine Beograda
Opština Vračar
Vračar je jedna od najmanjih, ali najnaseljenijih beogradskih opština. Poznata je po lokalnom aktivizmu, mnogim veličanstvenim spomenicima, najvećem i najlepšem hrišćanskom hramu, lokalima sa najboljom kafom i uvek prisutnoj dobroj energiji na vračarskim ulicama.
Opštine Beograda
Opština Zemun
Zemun je prešao put od trgovačkog centra i grada u vlasti Austrougarske monarhije do jedne od najlepših beogradskih opština.
Opštine Beograda
Opština Grocka
Na teritoriji najvećeg neolitskog naselja iz ovog dela Evrope danas se nalazi opština Grocka. Ovuda protiče reka Dunav u dužini od 24km, što donosi veliki turistički i ribolovački značaj ovom kraju. Ako vam se dopada da budete okruženi prirodom i istorijom, pročitajte kako bi izgledao život u mestu kraj reke koje je stalno naseljeno duže od 7.500 godina!
Opštine Beograda
Opština Savski venac
Jedna od najstarijih i najmanjih gradskih opština sama po sebi je simbol grada u kome se nalazi. Predstavlja saobraćajno, turističko i poslovno središte Beograda, a ime je dobila po svom geografskom položaju koji podseća na venac oko reke Save.
Opštine Beograda
Opština Novi Beograd
Ukoliko pređete neki od šest beogradskih mostova naći ćete se na najpoznatijoj gradskoj ravnici – opštini Novi Beograd. U pitanju je najbrže rastuća gradska opština, korporativni centar čitave Srbije, opština sa najviše zelenila i srce svih dešavanja sa leve strane reke Save.
Opštine Beograda
Simboli Beograda - grbovi opština II
Ovog puta vam predstavljamo još nekoliko grbova beogradskih opština. Prikazujemo vam vam grbove opština Čukarica, Palilula, Novi Beograd i Rakovica.
Opštine Beograda
Simboli Beograda - grbovi opština

Da li ste znali kako izgledaju grbovi grada Beograda i nekih njegovih opština? Potražili smo za vas i izdvojili neke od grbova.