Jul u Beogradu

Dešavanja u Beogradu

Jul u Beogradu

Leto je zvanično počelo. U Beogradu je ponovo otvoren Narodni muzej nakon 15 godina. U toku su letnji festivali dobre muzike na otvorenom. Za najmlađe su organizovane besplatne radionice sporta i kreativnosti, a za odrasle su tu večernje projekcije u bioskopima na otvorenom. Saznajte šta vas čeka u julu u Beogradu.

Narodni muzej

U četvrtak 28. juna svečano je otvoren Narodni muzej u Beogradu. Ulaz u muzej se nalazi u Vasinoj ulici, a izlaz je na Trgu republike. Stalna postavka muzeja prostire se na 5000m² na tri nivoa. U prizemlju, posetioci će moći da vide arheološke zbirke Narodnog muzeja od paleolita pa sve do antičke grčke i rimske umetnosti. Na prvom spratu biće izložene ikone, freske, i predmeti primenjene umetnosti iz ranog srednjeg veka i perioda do Prvog srpskog ustanka. U drugom delu biće izložena dela srpskog slikarstva 18. и 19. veka. Na drugom spratu se nalaze dela jugoslovenskih slikara do 20. veka i skulpture i dela stranih slikara. Muzej će tokom vikenda 30. juna i 1. jula biti otvoren od 10h-22h, a ulaz će tokom ta dva dana biti besplatan.

Koncerti

1. jula na Kalemegdanu, na teniskim terenima, biće održan koncert američke R&B dive – Angie Stone. Ova popularna pevačica nastupa u okviru programa Bitef Art Cafea. 4. jula na bazenima „11. april“ nastupaju Dead Kennedys, ikone američkog panka. Otvaranje Beer Garden-a na Adi Ciganliji je pomereno za nedelju 1. jul. U ovoj bašti će tokom leta nastupati domaći bendovi, a posetioci će moći da probaju čak 100 vrsta piva.

Festivali

U toku je BELEF – Beogradski letnji festival u okviru kojeg vas očekuju koncerti, predstave, izložbe, i plesno-vizuelni spektakli. U Domu Omladine se od 5. do 8. jula održava festival Japanizam posvećen popularnoj japanskoj kulturi, stripovima i filmovima. Ove godine tema festivala je kultura cele Azije, pa će u program biti uključeni i kulturni fenomeni drugih azijskih zemalja. Na Paliluli se održava besplatno kulturno leto sa brojnim koncertima, izložbama, književnim večerima i predstavama. Veći deo programa biće izveden u CK „Vlada Divljan“ i Tašmajdanskom parku, dok će jedan deo programa biti organizovan u Borči kod tržnog centra Shoppi i u Slancima.

Bioskop pod zvezdama

I ovog leta Beograđani će moći da uživaju u filmovima na otvorenom. Filmstreet 2018 već nekoliko godina uspešno okuplja ljubitelje filma na otvorenim projekcijama. Filmovi će se prikazivati na brojnim lokacijama u gradu, a nedeljom će projekcije biti organizovane ispred Rajićeva Shopping Centra u Knez Mihailovoj.

Kreativno leto za decu

U Dečijem kulturnom centru Beograda, u Takovskoj ulici, održavaju se radionice pod sloganom „Budi kreativan – iskoristi dan“. U pitanju su besplatne kulturne radionice za decu i mlade do 20 godina podeljene u nekoliko programa. Deca će moći da pohađaju radionice vajarstva, kaligrafije, slikarstva, ilutracije, stripa i eko fotografije. Opština Čukarica organizuje besplatne letnje sportske aktivnosti, gde deca i mladi mogu pohađati časove boksa, šaha, džudoa, kajaka i kanua i mnogih drugih aktivnosti.

Julsko razgledanje grada

Za sve one koji dolaze u Beograd turistički tu su besplatne ture razgledanja grada. Ove ture su zanimljiv način da upoznate istoriju Beograda. Potražite vodiče u žutim majicama sa žutim kišobranima i obiđite znamenitosti u centru grada i Zemunu. Takođe, možete se provozati kulturnim tramvajem i za sat vremena obići centar Beograda. Ova tura je dostupna i na engleskom jeziku. Da biste maksimalno iskoristili svoje vreme, potražite smeštaj u delu grada koji vam odgovara. Pogledajte ponudu stanova za izdavanje u centru Beograda i u Zemunu.

Ako želite da otkrijete tajne podzemnog Beograda i obiđete pećine, lagume i tunele, pridružite se podzemnoj šetnji na kraju koje vas čeka vinsko posluženje. U okviru ture podzemnih tajni možete da posetite Rimski bunar, Vojni bunker, i Veliki barutni magacin. Karte za ove ture kupite u Knez Mihailovoj 56.

Letnja zabava

Ada Ciganlija je uvek dobar izbor za vrele letnje dane. Ako želite da se zabavite ovog leta krenite u potragu za blagom sa vašim prijateljima u Avantura parku. Preko dana se možete oprobati i u streličarstvu na Kalemegdanu, a predveče krenute u viteški pohod brodom Svibor Slavjana. Ova viteška tura je dostupna i na ruskom i engleskom jeziku. Polazi se sa pristaništa kod Viteškog parka, prekoputa Palate Srbije (SIV-a).

Iako jul uvek povezujemo sa morskom obalom, svežim planinskim vazduhom i mirnom odmoru van gradske gužve, svi oni koji ovog jula budu dolazili u Beograd mogu uživati u brojnim kulturnim i zabavnim aktivnostima. Za duži boravak preporučujemo da iznajmite stan u Beogradu, gde se nećete osećati kao turista, nego baš kao kod kuće.