Mirijevo - Naselje uzbudljive prošlosti i užurbanog rasta

Šta pruža Beograd?

Mirijevo - Naselje uzbudljive prošlosti i užurbanog rasta

Sve brže rastuće naselje sa dugom i zanimljivom istorijom, postalo je jedno od najčešćih izbora mladih parova koji započinju porodični život. Saznajte koje su prednosti života u brdovitom i živopisnom Mirijevu!

Istorija Mirijeva počinje još u vreme rimskog Singidunuma, kada su osnovana prva naselja u ovoj oblasti. U nizu narednih vekova, sve što se dešavalo u Beogradu odražavalo se i na malo seosko naselje na par kilometara od grada.

Mirijevci mogu da se pohvale i podatkom je da upravo u njihovom naselju 1833. godine počela sa radom druga škola u čitavoj tadašnjoj Srbiji. Nakon Drugog svetskog rata, naselje dobija električnu energiju i kreće njegova ubrzana urbanizacija, otvaraju se ambulante, apoteke, pošte, supermarketi. Tako je i 1971. godine Mirijevo dobilo status mesne zajednice unutar uže teritorije grada, što je pratio i nagli rast broja stanovnika, nezaustavljiv sve do danas. Savremeno Mirijevo, jedno je od većih naselja unutar opštine Zvezdara i sastoji se iz dve glavne oblasti: Staro Mirijevo i Novo Mirijevo, čiji su delovi označeni kao Mirijevo II, III i IV.

Pored zanimljive istorije, mnogobrojna su nagađanja u vezi sa imenom, koje se u današnjem obliku ustalilo početkom 19. veka. Tokom vekova, zabeleženo je više naziva: Mirine, Miranovac, Mirjevci, Miranje – su samo neki od njih. Mnogi ime Mirijevo dovode u vezu sa pojmom mira. Navodno je na ovoj teritoriji sklopljen mir između Turaka i Austrijanaca rečima „Evo mira!“. Drugi pak tvrde da je poreklo imena vezano za prostor na kome su meštani sa druge strane Zvezdare potražili spas i mir od Turaka.

Mirijevo - Naselje uzbudljive prošlosti i užurbanog rasta

Danas je Mirijevo urbana sredina, koja ide u korak sa svim ostalim gradskim naseljima. Ukoliko se nađete blizu stare mirijevske crkve, onda znajte da se nalazite u delu Starog Mirijeva. Crkva posvećena Svetom proroku Iliji sagrađena je davne 1834.godine. Zgrada iza crkve je nekada bila škola, a danas je u njoj sedište mesne zajednice. Ukoliko ugledate ploče sa natpisima ulica koje nose imena slavnih Roma poput džez muzičara Đanga Rajnharta, ili pak indijskog filozofa Rabindranta Tagora, onda ste sasvim sigurno stigli u Orlovsko naselje, dok su guste stambene zgrade i teren FK Balkana znak da ste u delu koji se naziva Novo Mirijevo.

Mnogima je ovo naselje prvi izbor kada je u pitanju selidba iz drugih gradova ili delova Beograda. Osnovne prednosti života u ovom naselju su što je od najužeg centra grada udaljen samo 7 km, a opet je uspeo da sačuva sve lepote periferije, koje uključuju i niže cene nekretnina.

Traženje idealnog porodičnog doma ovde će biti lakši nego u drugim delovima, a baš zato ga često i nazivaju velikim gradilištem. Svakog meseca sagradi se nova zgrada ili stambeni kompleks, tako da ne iznenađuje činjenica što Mirijevci svakodnevno dobijaju nove komšije.

Mirijevo - Naselje uzbudljive prošlosti i užurbanog rasta

Mnogi mladi parovi odlučuje se da baš ovde započnu svoj porodični život, što se vidi i po broju razigrane dece u parkićima između zgrada. Stari Mirijevci će vas toplo dočekati i pomoći vam u snalaženju po naselju, kao i uputiti na traženu adresu, jer se ovde komšijski odnosi itekako cene.

Pogledajte našu ponudu stanova u Mirijevu, jer možda baš u nekom od njih započnete svoju porodičnu priču ili priču o životu u prestonici!