Kako iskoristiti vreme između dva izdavanja nekretnine

Saveti

Kako iskoristiti vreme između dva izdavanja nekretnine

Biti vlasnik nekretnine za izdavanje podrazumeva određene odgovornosti. Njihovo efikasno i blagovremeno ispunjavanje u mnogome će vam olakšati život i učiniti vas uspešnijima u ovom poslu. Ignorisanje vaših obaveza, ma koliko trenutno delovalo jednostavnije, na duge staze vam, osim manjih prihoda, može doneti i značajne probleme.

Jedna od situacija koju bi svaki vlasnik najradije prespavao jeste izlazak podstanara iz stana za izdavanje. Ali upravo tada, kada ispraćate jedne, a tražite i dočekujete druge podstanare, morate biti najbudniji.

Evo na šta treba da obratite pažnju u tom, za vas veoma stresnom periodu.

Prisustvujte iseljenju podstanara

Iseljavanje je bitan deo procesa izdavanja nekretnine, stoga ima smisla da budete prisutni, baš kao i kada su podstanari dolazili u stan. Tada možete da na vreme primetite i sa podstanarima raspravite sva potencijalna oštećenja vaše imovine. Tako ćete se lakše dogovoriti koji su troškovi opravki vaša odgovornost, a koji idu na račun podstanara. Kasnije je sve teže usaglasiti viđenja i razići se prijateljski. Ovo je ujedno i idealna prilika da uzmete sve ključeve, zajedno sa onima koje su podstanari sami izradili.

Proverite sve račune

Nemojte pretpostavljati da su stanari platili sve račune pre iseljenja. Ovo se naročito odnosi na stanodavce koji nisu izričito zahtevali da im se priznanice o plaćenim komunalijama donose svakog meseca. Ako je ugovor o zakupu stana istekao na prelazu dva meseca, logično je da su za stanarima ostali neplaćeni kompletni računi za prethodni mesec. Tu, kao osiguranje, na scenu stupa sigurnosni depozit koji ste uzeli na početku iznajmljivanja stana. Ipak, nije zgoreg da proverite stanje računa. Neće svi stanari poslednji mesec pozvati tačno vreme u Maleziji i ostaviti podignutu slušalicu, ali bolje je da budete sigurni.

Spremite stan

Izdvojite dovoljno vremena za kompletno i detaljno čišćenje svih prostorija u stanu za izdavanje. Ovo je značajnije nego što vam se možda na prvi pogled čini. Ako novi stanari uđu u nedovoljno čist stan, sa punim pravom će oceniti da vam nije stalo do vaše nekretnine. To najčešće za posledicu ima da ni oni neće voditi računa o vašem stanu. Ako gazde nije briga, što bi mene bilo? Takođe, veliko spremanje pomoći će vam da otkrijete eventualne nedostatke koje treba otkloniti.

Sastavite detaljnu listu koja pokriva veliko spremanje, kao i još jednu, sa stvarima i aktivnostima bitnim za održavanje nekretnine za izdavanje. Na ovoj listi treba da budu aparati i sredstva za čišćenje, kontrola sijalica, pranje tepiha, čišćenje i servis klima uređaja.

Sve detaljno proverite

Kada završite sa svim poslovima, vratite se i ponovo proverite i po potrebi opet očistite sva važna mesta. Počnite od kuhinje i trpezarije, pošto su ljudi veoma osetljivi na čistoću prostora povezanog sa ishranom i mogu odustati od iznajmljivanja nekretnine ako im se ove prostorije učine prljavim. Pregledajte detaljno kupatilo u potrazi za problemima na vodovodnim i kanalizacionim instalacijama, curenjem, i buđi. Detaljno oribajte svaki pedalj, pošto je čistoća kupatila još jedan od faktora odluke potencijalnih podstanara.

Okrečite zidove i ofarbajte stolariju

Stan ili kuća za izdavanje koji čekaju nove stanare idealni su za kompletno krečenje.

Ponavljamo: stanari koji se usele u neokrečenu i zapuštenu nekretninu, teško će razviti domaćinski odnos prema njoj. A vremenom, ako podstanari ne vode računa, a vi je ne održavate dok je prazna, izgledaće sve lošije i gubiti na vrednosti.

Ne zaboravite da je krečenje i farbanje najjeftinija i najefikasnija investicija u izgled i privlačnost vaše nekretnine.

Ukoliko izdajete nekretninu na kratko, kao Stan na dan u Beogradu, ova pravila se ne razlikuju mnogo. Krečenje i ostale krupnije radove nećete izvoditi nakon svakog gosta, ali higijena ostaje imperativ. Stoga vlasnici nekretnina koji se odluče za ovaj vid izdavanja neretko angažuju profesionalce za održavanje čistoće stana ili kuće.

Koliko god da imate iskustva, izdavanje nekretnina i pripremanje stana za sledeće stanare će vam biti stalni izazov. Pokušajte da olakšate sebi, sprovodeći neke od metoda koje smo vam predstavili, ili pronađite sami neke koje vam više odgovaraju. Jedno uvek imajte na umu: “hvatanje krivine” nikada nije dobar način rukovođenja nekretninama. Uložite trud i to će vam se vratiti.

Želite da izdamo Vašu nekretninu u naredna 3 dana?

Prepustite izdavanje profesionalcima. Za više informacija popunite formular ispod i očekujte uskoro naš poziv.