10 trikova za selidbu bez ijedne slomljene stvari

Saveti

10 trikova za selidbu bez ijedne slomljene stvari

Mislili ste da se pronalaženjem idealnog stana završili akciju. Ali onda je na red stiglo pakovanje i selidba.

Prilikom selidbe, potrebno je mislite na brojne stvari - od osnovne, a to je da ponesete sve sa sobom, do one, možda i bitnije, da sve te stvari prenesete nepolomljenje, neizgužvane odnosno u onom stanju kakve su bile i pre pakovanja.  Ako ste vi od onih koji sve ostavljaju za poslednji trenutak, kako zbog obaveza, tako i zbog toga što niste svesni koliko je sitnica zbog kojih možete izgubiti dragoceno vreme, predlažemo vam da pročitate naš blog. Prenosimo vam neke praktične savete koji će vam uštedeti vreme, novac i očuvati vaš nameštaj i garderobu prilikom selidbe.

1. Kutije za pakovanje. Napravite kutije lakšim za prenošenje, tako što ćete iseći dve rupe sa strane. Osim što će te lakše podići kutiju, ona će biti i pogodnije za držanje.

2. Ispunite šupljine mekanim stvarima. Dečije plišane igračke, jastuke, pokrivače i ćebad, stavite zajedno u jednu kesu i koristite ih kao postavku na koju ćete stavljati lomljive i osetljive stvari. Takođe, koristite ih za popunjavanje praznina među stvarima, kako se ne bi pomerale tokom puta. Isto tako zaštitite čaše tako što ćete ih umotavati u čarape. Pokazale su se kao štite bolja zaštita od novinskog papira.

3. Odmrznite svoj frižider. Planirajte unapred. Ne zaboravite da odledite, osušite i očistite svoj frižider, barem 24-48 sati pre dana selidbe. Ovo će umnogom sprečiti „smrdljive“ i mokre posledice.

4. Prelepite ogledala. Iskoristite lepljivu traku i napravite veliko X na svojim ogledalima i staklenim površinama. Ovo ih neće zaštiti od razbijanja, ali će ukoliko do toga dođe ublažiti udar i zadržati staklo u okviru.

10 trikova za selidbu bez ijedne slomljene stvari

5. Uslikajte kablove. Pre nego što izvučete sve kablove iz kućišta svog računara ili nekog drugog elektronskog aparata fotografišite kako stoje u njemu. Stručnjacima ovo možda zvuči smešno, ali za nekoga ko se ne razume u potpunosti, ovo će uštedeti i vreme i živce.

10 trikova za selidbu bez ijedne slomljene stvari

6. Kutija za prvu noć. Velike su šanse da nećete moći da raspakujete sve stvari odmah nakon selidbe. Zato izaberite i označite kutiju za prvu noć. I još bolje nosite je sa sobom u autu, ukoliko ostatak stvari prenosite kamionom. Razmislite koje su to stvari koje će vam prve zatrebati i ubacite ih u označenu kutiju. 

7. Teške stvari nek se kotrljaju. Izuzetno teške stvari poput knjiga najbolje je spakovati u kofere koji imaju točkiće. Na taj način ćete izbeći nepotrebno tegljenje i jednostavno ćete ih prevući od željenog mesta, auta, kamiona.

10 trikova za selidbu bez ijedne slomljene stvari

8. Nakit u karton. Ovaj trik možete iskoristiti kada putujete ili se selite, i definitivno je najjeftiniji način da zaštitite svoj nakit od pucanja ili lomljenja. Provucite svoj nakit kroz obe strane rolne toalet papira zakačite ga. Na taj način ste se osigurali od petljanja nakita, koje se svima događa. Drugi način zaštite je da male delove nakita poput prstenja, minđuša i narukvica raporedite u kartonske kutije za jaja i oblepite nakon zatvranja.

9. Sve se može iskoristiti. Koristite svoje kuhinjske rukavice kako biste bezbedno držali noževe, stavljajte čarape unutar cipela i čizma i pametno iskoristite unutrašnjost vaše mašine za pranje veša kako biste popunili prazan prostor.

10. Zašarenite svoje kutije. Pakovanje nije uvek zabavno, zapravo retko kada i jeste. Isto je i sa raspakivanjem. Zato olakšajte sebi posao time što ćete jarkim bojama označite šta vam se nalazi u kojoj kutiji. Pa ako vam nešto hitno zatreba, nećete morati da otvarate redom svaku spakovanu kutiju.

I ne zaboravite da proslavite selidbu u novi dom nekom lepo večerom u restoranu. Imali ste naporne dane, dozvolite drugima da vam ugode bar na sat ili dva.