Da li se lakše izdaje namešten ili prazan stan?

Novo iz City Experta / Saveti

Da li se lakše izdaje namešten ili prazan stan?

Kupovina nameštaja kada opremate stan za izdavanje može biti popriličan trošak. Da li da ponudite kompletno namešten stan ili da ostavite podstanarima da donesu svoj nameštaj?

Ne postoje striktna pravila da li bi vlasnici prilikom izdavanja nekretnine trebalo da je opreme nameštajem ili ne. Njihov je izbor hoće li stan za izdavanje ponuditi bez ičega, osim golih zidova ili ga opremiti svim mogućim nameštajem, belom tehnikom, kuhinjskim aparatima, posuđem, pa čak i tušem sa lampicama u boji.

U svakom slučaju, odluka da li tržištu nudite namešten ili prazan/nenamešten stan za izdavanje bitno će uticati na vaše šanse da pronađete podstanare, kao i na to koji tip podstanara ćete privući.

Pozitivne strane izdavanja nameštenog stana

  • Štedi novac podstanarima u startu, pošto ne moraju da kupuju nameštaj

  • Brže se izdaje namešten stan ili kuća, nego nenamešten, pošto je veća potražnja za nameštenim nekretninama

  • Nameštaj je u vašem trajnom vlasništvu, tako da ga nakon prestanka ugovora možete sami koristiti ili ponuditi narednim stanarima na korišćenje

  • Namešteni stanovi se izdaju po nešto višim cenama

Pozitivne strane izdavanja praznog/nenameštenog stana

  • Podstanari koji poseduju svoj nameštaj obično ostaju u nekretnini za izdavanje duži period. Investirali su u nameštaj i selidba može biti komplikovana i skupa.

  • Podstanari su srećniji sa svojim nameštajem, a vi imate manje angažovanja

  • Nije vaša odgovornost da osiguravate nameštaj i aparate

  • Ne morate brinuti o amortizaciji, oštećenom ili uništenom nameštaju

Postoji i treća mogućnost, a to je da izdajete polunamešten stan. Sam termin je toliko širok i otvoren za ličnu interpretaciju da vam daje neograničenu slobodu. Možete opremiti sve osim kreveta, ili izostaviti veš mašinu i kuhinjski štednjak, na vama je.

Takođe, možete ponuditi nekretninu praznu i ostaviti mogućnost dodavanja nameštaja po dogovoru sa onima koji traže stan. Ovu opciju naši agenti uvek preporučuju kada je nekretnina za izdavanje u startu prazna. Ukoliko se ubrzo ne izda, a prikupljeni podaci pokazuju da vlada interesovanje za opremljenom nekretninom, savetujemo vlasniku da je ponudi kao namešten stan.

U načelu, ako je stan veći, ili je u pitanju kuća za izdavanje, vlasnici ih obično izdaju nenameštene, pošto su zakupci ovakvih nekretnina često nešto stariji i imaju porodice, kao i sopstveni nameštaj. Manje nekretnine, garsonjere i jednosobni stanovi za izdavanje su najčešće namešteni, jer privlače mlađe podstanare, naročito studente.

Pravilo da nema pravila ovde potvrđuje činjenica da, uprkos gore navedenom, postoji i treća kategorija, mešavina prethodne dve. Druga vrsta idealnog stana za izdavanje za studente je veliki stan, a namešten, u koji može da se smesti troje ili čak i više studenata koji dele troškove.

Ako je vlasnik nasledio nekretninu sa stvarima, jednostavnije mu je da je izdaje kao namešten stan. Tu treba povesti računa o količini i stanju nameštaja i bele tehnike. Neretko su klijenti odustajali od stanova koji su im se veoma dopali, jer nisu imali veš mašinu ili frižider.

Prenatrpani stanovi u koje podstanari ne mogu ništa svoje da unesu, zbog nedostatka prostora, često bivaju preskočeni prilikom izbora. Slična je situacija kada se stan izdaje kao namešten, ali je nameštaj star, pohaban i oštećen. U takvim slučajevima bolje je izbaciti višak, ili čak i sav nameštaj i ponuditi nenamešten stan za izdavanje.

Nenamešten stan za izdavanje u najvećem broju slučajeva idealan je za poslovni prostor. Firme uglavnom biraju prazne stanove sa opremljenom kuhinjom i iole reprezantitivim ulazom u zgradu. Ovo je naročito bitno ako njihovo poslovanje podrazumeva posete klijenata ili poslovnih partnera.

Striktna pravila ne postoje na stalno promenljivom tržištu nekretnina, pa je fleksibilnost jedna od najkorisnijih osobina. Bez obzira da li nudite stan za izdavanje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Subotici, ako želite da to uspešno radite, morate biti spremni da se prilagodite. Naša agencija za nekretnine, odnosno agenti City Experta, kao i u svemu, pokušaće da vam pomognu svojim znanjem, iskustvom i savetima. Budite otvoreni ka svim mogućnostima i možda ćete već sutra naći svog idealnog podstanara.