5 razloga da dozvolite držanje kućnih ljubimaca u svom stanu za izdavanje

Saveti / Novo iz City Experta

5 razloga da dozvolite držanje kućnih ljubimaca u svom stanu za izdavanje

fotografija: Freepik

Kućni ljubimci u stanu za izdavanje? Psi i mačke kao podstanari? Zar mi neće oštetiti stan? Verovatno se svako od vlasnika nekretnine za izdavanje pre ili kasnije zapitao ovo. Odgovori na sva ova pitanja su: DA. Moguće je da će držanje ljubimaca ostaviti neke tragove na stanu, ali sa druge strane postoje značajne prednosti za stanodavce koji dozvoljavaju držanje životinja u iznajmljenom stanu.

Šta kažu brojke?

Statistika koju je City Expert uradio govori da je trenutno manje vlasnika stanova za izdavanje koji dozvoljavaju životinje. Od 8550 nekretnina za koje imamo informaciju o ljubimcima njih 3352 je voljno da primi ljubimce, što je 39,2% nekretnina i vlasnika koji to dozvoljavaju.

Od tih 3352 najveći procenat, njih čak 95,6% dozvoljava psa i mačku, dok ostali vlasnici dozvoljavaju samo ljubimce koji su u zatvorenim sredinama, poput životinja koje žive u akvarijumu, kavezu ili terarijumu.

Odluka je na vama

Da li dozvoliti držanje kućnih ljubimaca u nekretnini za izdavanje je jedna od važnih odluka koju svaki vlasnik mora da donese. Ako ne dozvoljavate ljubimce, naglasite to, kako bi i sebi i potencijalnim podstanarima uštedeli vreme i trud. Ako odlučite da su životinje dobrodošle, donesite pravila u vezi njihovog držanja koje podstanari moraju prihvatiti i pridržavati ih se.

1. Veća baza stanara

Procenjuje se da svaki treći stanovnik Srbije ima kućnog ljubimca. Uglavnom je reč o psima i mačkama, slede ptice i ribice, ali nisu retki slučajevi da su kućni ljubimci egzotične životinje. Gotovo polovina vlasnika drži ljubimce u stanu.

Tačan broj podstanara u Srbiji se ne zna, ali istraživanja govore o oko 300.000 koji iznajmljuju stanove ili kuće. Samo u Beogradu, stanovi za izdavanje, dom su polovini tog broja.

Uporedite ta dva podatka i lako ćete zaključiti u kojoj meri proširujete bazu potencijalnih stanara ako dozvolite držanje kućnih ljubimaca u iznajmljenom stanu.

2. Brže pronalaženje stanara

Dobro znate kako odlazak podstanara iz nekretnine koju iznajmljujete uvek znači dodatne obaveze i troškove za vas. Sređivanje stana, pronalaženje novih stanara, sve one sitnice koje prate završetak jednog i početak novog ugovora… I, naravno, odsustvo prihoda od stanarine za to vreme. Agencija za nekretnine City Expert će vam u svemu što je moguće pomoći i skratiti vreme bez profita, ali ovo i dalje ostaje nešto što želite da izbegnete.

3. Vlasnici ljubimaca ređe se se sele

Ako dozvolite ljubimce u stanu, veća je verovatnoća da će se podstanari duže zadržati u njemu. Ankete pokazuju da podstanari koji imaju kućne ljubimce ostaju značajno duže u jednom stanu: u proseku 23 meseca, što je mnogo više od uobičajenih 15 meseci.

4. Društvena odgovornost

Nekretnine u kojima je dozvoljeno držanje životinja, kao i njihovi vlasnici, osvajaju dodatne simpatije zajednice. Nije redak slučaj da životinje završavaju na ulici, pošto njihovi gospodari ne uspevaju da nađu adekvatne stanove za iznajmljivanje. Kritika javnosti tada ide i na račun vlasnika nekretnina koji su protiv držanja životinja.

5. Ljubimci prave štetu, ali ne veću od ljudi

Kod nas ne postoje slična istraživanja, ali verujemo da u ovom segmentu nema bitnije razlike između SAD i Srbije. Studija koju je FIREPAW, Inc. sproveo govori da je 85% vlasnika stanova koji dozvoljavaju kućne ljubimce imalo neku štetu u stanu vezanu za životinje. Ali, u većini slučajeva šteta je podmirena od depozita i vlasnici nisu imali gubitke.

Podaci govore da nema veće razlike u šteti koja se pričini u stanu između stanara sa i bez ljubimaca, te da je ta razlika manja od 40 $.

Sveukupna korist

Na vlasnicima je da sami odluče žele li da dozvole držanje životinja ili ne, ali mi moramo da naglasimo pozitivan efekat koji donosi izdavanje stanova podstanarima koji imaju kućne ljubimce.

Želite da izdamo Vašu nekretninu u naredna 3 dana?

Prepustite izdavanje profesionalcima. Za više informacija popunite formular ispod i očekujte uskoro naš poziv.